Gebitsverzorging hond

Zorg voor een gezond gebit voor uw hond!

Veel mensen zullen het zich vast afvragen; waarom is het nodig om het gebit van mijn hond te poetsen? Net als bij mensen kan er op het gebit van uw hond tandplak ontstaan onder andere doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen. De tandplak is een zachte laag die gemakkelijk met een tandenborstel verwijderd kan worden. De tandplak zal, indien deze niet worden verwijderd, omgezet worden in tandsteen die u niet meer weg kunt poetsen.tandenborstel

U zult zich nu vast afvragen; hoe onderhouden wolven en wilde honden hun gebit? Van oorsprong gebruikt een hond zijn gebit om het prooidier in stukken te scheuren en zo in porties te verdelen. Dit is voor het gebit hard werken. De honden van nu krijgen, lekkere luxe, kant en klare brokken of blikvoer in hun bak, waardoor het gebit nauwelijks gebruikt wordt. De tanden worden niet meer dagelijks goed geschuurd, waardoor het tandplak niet verwijderd wordt en er zo tandplak ontstaat en uiteindelijk verkalkt tot tandsteen.

Er zijn een aantal handige oplossingen voor om het gebit van uw hond schoon te houden. Biedt uw hond voldoende kauwmateriaal aan. Zo raden wij u de Dentastick aan van Pedigree. Dit product heeft een goede reinigende werking en kan tandsteen soms tot wel 75% doen afnemen. Echter blijven er wel nog bacteriën achter in de bekholte die tandplak kunnen veroorzaken dus is het belangrijk dat de kauwsnack als aanvulling wordt gegeven naast het tandenpoetsen voor het gewenste effect.

Hoe kunt u het gebit poetsen van uw hond? Hieronder volgen een paar handige tips.

 • Gebruik de juiste soort tandenborstel
  In de praktijk verkopen we tandenborstels voor honden en speciale tandendoekje/vingerborstel voor het eenvoudig reinigen van de tanden en mondholte.
 • Gebruik de juiste honden tandenpasta
  Het is belangrijk dat u een speciale tandenpasta gebruikt voor honden, omdat menselijke tandenpasta maag irritaties kan veroorzaken.
 • Laat uw hond wennen aan de smaak van de tandenpasta
  Was uw handen en smeer tandenpasta op uw wijsvinger. Laat uw hond de tandenpasta van uw vinger likken en herhaal dit een paar keer.
 • Laat uw hond wennen aan de aanraking in zijn mond
  Til zijn bovenlip op om zijn tanden en kiezen te bekijken en raak zijn tanden aan, eventueel met iets lekkers op uw vinger en beloon uw hond.
 • Laat uw hond wennen aan de tandenborstel of tandendoekje
  Til zijn bovenlip op en ga langzaam met het gaasje of tandenborstel over de tanden heen, niet forceren en laat uw hond regelmatig slikken. Ga niet verder in de mond van uw hond dan dat hij toelaat.
 • Tandenpoetsen
  Poets voorzichtig de hoektanden (de grote puntige) van boven naar beneden. Poets van het tandvlees waar de tanden beginnen naar de punt van de tand. Poets voorlopig nog niet de voortanden (de snijtanden), omdat deze het gevoeligste zijn. Kiezen kunt u van boven naar beneden poetsen en langzaam met ronddraaiende bewegingen.
 • Bouw langzaam de tijd op dat u aan het poetsen bent
  Het is belangrijk dat u de tijd langzaam opbouwt en de hond laat wennen. Bouw dit op tot twee tot drie minuten.
 • Belonen
  Beloon uw hond na elke poetsbeurt met een wandeling of een tandverzorgende snack bijv. een Dentastick. Uw hond zal de poetsbeurt associëren met een plezierige gebeurtenis. 

Wilt u meer informatie over het gebit van uw hond? Of over tandvriendelijke producten? Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een gratis gebitscontrole, waarbij u ook een goodybag van ons krijgt met een leuk presentje en nog meer handige tips over gebitsverzorging.