Gebitsproblemen bij het konijn

Gebitsproblemen bij konijnen zien we regelmatig in de praktijk. Een behandeling door de dierenarts is dan meestal noodzakelijk. Door problemen aan het gebit gaat een konijn vaak minder eten en stopt soms helemaal met eten. In dit geval moet er snel ingegrepen worden! Een konijn dat niet eet is namelijk een spoedgeval, omdat er snel erge klachten van het maag-darmstelsel op kunnen treden met zelfs dodelijke afloop…

Wist u dat de tanden en kiezen van een konijn het hele leven doorgroeien? Door slijtage blijven de tanden en kiezen kort. Als deze afslijting niet goed gebeurt ontstaan er problemen aan het gebit. Soms wilt een konijn echt niet zelf eten. Dan kunt u 'dwangvoeren'. Wilt u meer informatie hierover? Klik dan hier.

Mogelijke oorzaken van onvoldoende of verkeerde slijtage kan zijn door:

 • Erfelijke problemen: bijvoorbeeld een te korte bovenkaak, een verkeerde sluiting van de kaken of het ontbreken van stifttanden
 • Verkeerde voeding: te weinig slijtage, calciumtekort
 • Trauma met bijvoorbeeld een afgebroken tand of een botbreuk van de kaak

Deze problemen kunnen samen voorkomen, zoals een erfelijke aanleg en een verkeerde voeding. Indien de slijtage niet goed verloopt kunnen er onder andere de volgende problemen ontstaan:

olifantentand1

 • Olifantstanden: doorgroeiende snijtanden
 • Haken op de kiezen door ongelijkmatige slijtage
 • Knobbelige kiezen, die los kunnen zitten of ontstekingen aan de wortel hebben
 • Abcessen

Hoe kunt u gebitsproblemen bij uw konijn voorkomen?

 1. Zorg voor voldoende hooi. Hooi helpt bij het correct afslijten van tanden en kiezen en zorgt voor een goede werking van het maag-darmstelsel.
  Tip: ‘geef uw konijn geen knaag of liksteen! Hierdoor kan uw konijn makkelijker blaasgruis ontwikkelen’

 2. Geef uw konijn brokjes. (bijvoorbeeld van Science Selective). Het lijken misschien ‘saaie’ brokjes doordat ze er allemaal het zelfde uit zien, maar niets is minder waar. Deze brokjes bevatten veel vezels en uw konijn kan zo niet selectief gaan eten. Bij gemengd voer eet uw konijn alleen de lekkere dingen eruit en blijven andere brokjes liggen, zo kunnen er tekorten ontstaan, zoals bijvoorbeeld tekort aan calcium.
  Tip: ‘geef niet teveel brokjes i.v.m. overgewicht. Teveel brokjes geven beperkt ook het eten van hooi!'

 3. Laat uw konijn regelmatig, op een veilige plek, buiten lopen. Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, dit draagt bij aan de sterkte van de kaakbotten, kiezen en tanden.