nieuws

DIO

Dierenkliniek Peel en Maas helpt dieren in Indonesië!

Stichting DIO staat voor Diergeneeskunde In Ontwikkelingssamenwerking. DIO biedt al 27 jaar steun en advies op het gebied van dierlijke gezondheid en veehouderij aan de minder bedeelde bevolkingsgroepen in de wereld. Met de Vaccinatie Actie 2015 haalt DIO geld op voor ontwikkelingsprojecten in Indonesië. Deze projecten zijn gericht op vaccineren en steriliseren van zwerfdieren en op educatie in hoefverzorging van werkpaarden.

De Vaccinatie Actie is een actie die al een aantal jaren in diverse Europese landen georganiseerd wordt. In 2015 wordt hij al weer voor de zesde keer in Nederland georganiseerd door DIO.

Deelnemende praktijken doneren per vaccinatie die ze in de actieweek zetten €2,50 voor het goede dio logodoel.

Dit jaar is er gekozen om met de Vaccinatie Actie projecten van stichting JAAN (Jakarta Animal Aid Network) te steunen. In dit land is er zoals in vele landen nog een groot probleem met zwerfdieren. Ook is de bevolking daar erg afhankelijk van hun werkpaarden. Daarom zijn juist deze projecten zo belangrijk en zal de opbrengst van de actie zal ten goede komen aan vaccinatie en sterilisatie projecten voor zwerfdieren. Hiermee blijven niet alleen de dieren gezond, maar ook de bevolking. Door de vaccinaties worden zij beschermt tegen rabiës en andere op mensen overdraagbare ziekten. Tevens wordt door middel van sterilisatie de populatiegroei onder de zwerfdieren geremd waardoor op den duur het probleem met zwerfdieren minder groot zal worden. JAAN hoopt een ambulance aan te kunnen schaffen, waardoor zij een mobiele kliniek hebben om nog meer zwerfdieren te kunnen helpen.
Het andere project waar de opbrengst heen zal gaan, is een educatie project waarbij eigenaren van
werkpaarden gratis lessen in hoefbekapping krijgen. Aan hoefbekappen wordt momenteel weinig aandacht besteed, waardoor de paarden vaak pijn of moeite hebben bij het lopen en werken. Door de lessen houden de eigenaren gezonde paarden waarmee zij hun werk kunnen blijven uitvoeren en zo voor hun gezin kunnen blijven zorgen.

Kortom, wilt u meehelpen de dieren in Indonesië een betere toekomst te geven? Laat dan uw huisdier in de actieweek (18 tot en met 23 mei 2015) vaccineren bij dierenkliniek Peel en Maas.

Voor meer informatie over de actie en het project, kijk op www.dio.nl  of vraag gerust aan ons.

Besmettelijke hondenhoest

Bescherm uw hond tegen Besmettelijke hondenhoest!

U zult zich vast afvragen wat is Besmettelijke hondenhoest? Deze aandoening werd voorheen ook wel ‘Kennelhoest’ genoemd. Het is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Besmettelijke hondenhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Naast virussen en bacteriën spelen ook stress, hygiëne en huisvesting een rol. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica (Bb) en het Para-influenzavirus (Pi).

Snuffelt en speelt uw hond wel eens met andere honden? Dan loopt uw hond extra risico op het krijgen van Besmettelijke hondenhoest. Het wordt namelijk overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel) contact. Een hoestende hond met Besmettelijke hondenhoest ‘sprayt’ het als het ware de infectie in het rond.

Wat zijn de symptomen van Besmettelijke hondenhoest? Het uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Vooral pups en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.

‘Behandelen is zilver, voorkomen is goud! ’

Besmettelijke hondenhoest kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn van uw hond. Voorkomen is dan ook beter dan genezen! Om uw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen Besmettelijke hondenhoest, is er een speciale vaccin beschikbaar. Dit is een neusdruppelvaccinatie die één jaar bescherming biedt. Voor meer informatie over dit vaccin of Besmettelijke hondenziekte neem gerust contact met ons op.

Klik hier voor een animatie over besmettelijke hondenhoest

‘Besmettelijke hondenhoest is overal’

Honden kunnen op veel plekken besmettelijke hondenhoest opdoen. In het diagram ziet u de meest voorkomende locaties. Een verminderde weerstand, ouderdom, stress, en veel blaffen kan de hond gevoeliger maken voor besmetting.

taartdiagram-hondenhoest-overal

Voor meer informatie over Besmettelijke hondenhoest kijk op:
www.honden-msd-animal-health.nl/besmettelijkehondenhoest

 

Vlooien,wormen en teken

Kom ook in actie tegen vlooien,wormen en teken!

U kunt het zich vast voorstellen hoe vervelend het zou moeten zijn om last te hebben van vlooien, wormen of teken. Deze parasieten kunnen uw huisdier flink ziek maken. Heeft u dier last van parasieten? Laat hem er dan niet mee doorlopen en kom in actie!

Dierenkliniek Peel en Maas heeft alles in huis om uw huisdier snel en gemakkelijk voor een vriendelijke prijs te behandelen tegen vlooien, teken en wormen.

U zult zich vast afvragen wat nu een goed middel is om uw huisdier te geven. Hier helpen wij u graag verder bij.

Pipetten of tabletten?

Een meest gebruikte methoden is d.m.v. een pipet een paar druppeltjes in de nek aan te brengen. De meeste pipetten werken gedurende één maand. De modernste pipetten hebben een breed werkingsspectrum, wat inhoudt dat ze meerderen dingen tegelijk aanpakken, zowel vlooien als teken. Een nadeel van pipetten is dat de werkzame stof zich via de huidvet verspreidt, waardoor u de vacht een aantal uren niet mag aanraken. Ook voor dieren die veel in contact komen met water is het geen geschikt middel.

Tabletten daarin tegen worden opgegeten, waardoor de werkzame stof in het bloed komt en de tablet goed blijft werken al komt uw huisdier in contact met water. Ook kan het niet opgelikt worden door andere huisdieren en mag uw dier gewoon geaaid worden. U zult zich misschien afvragen hoe u de tablet aan uw huisdier geeft. Wij hebben producten met smakelijke tabletten. Dit wil zeggen dat uw huisdier de tablet op eet alsof het een ‘snoepje’ is en het niet associeert met een medicijn.

Voor meer informatie over pipetten en tabletten neem gerust contact met ons op of kom langs in de praktijk tussen 13:30u en 17:00u iedere maandag t/m vrijdag.

Een paar handige weetjes:

 • Wist u dat slechts 5% van de vlooien op uw huisdier zit en ongeveer 95% in de omgeving?
  Het is daarom goed om ook de omgeving aan te pakken. Zo kunt u uw omgeving vlooien vrij maken d.m.v. een spray te gebruiken.
 • Bepaalde collie-achtigen het MDR1-gen met zich meedragen, waardoor bepaalde middelen niet geschikt voor ze zijn?
  Dit betekend dat bepaalde rassen (collie-achtigen) overgevoelig zijn voor de stof Ivermectine dat in bepaalde middelen zit. Deze stof veroorzaakt vergiftingsverschijnselen in de hersenen. Dit is zeer gevaarlijk en uw hond kan hier zelfs aan overlijden. Wilt u weten welk middel wel geschikt is voor uw hond? Neem gerust contact met ons op.
 • Worminfecties vaak niet zichtbaar zijn en uw hond verder gezond lijkt?
  Terwijl een wormbesmetting die niet behandeld wordt, uw hond kan irriteren en leiden tot gezondheidsproblemen.
 • Sommige wormen die voorkomen ook een risico zijn voor mensen?
  Vooral kinderen lopen een grote kans op besmetting. Niet alleen via uw eigen huisdier, maar ook via bijv. zandbakken. Klachten bij mensen zijn: koorts, verminderde eetlust, longontsteking en zelfs slaap- en gedragstoornissen.
 • We smakelijke tabletten hebben tegen teken en vlooien die een werkingsduur hebben van 3 maanden?

Wilt u meer weten over vlooien, teken en wormmiddelen? Neem gerust contact met ons op, of kom naar de praktijk tussen 13:30u en 17:00u. Wij helpen u hier graag bij.

vlooienteken

 

Gebitsverzorging hond

Zorg voor een gezond gebit voor uw hond!

Veel mensen zullen het zich vast afvragen; waarom is het nodig om het gebit van mijn hond te poetsen? Net als bij mensen kan er op het gebit van uw hond tandplak ontstaan onder andere doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen. De tandplak is een zachte laag die gemakkelijk met een tandenborstel verwijderd kan worden. De tandplak zal, indien deze niet worden verwijderd, omgezet worden in tandsteen die u niet meer weg kunt poetsen.tandenborstel

U zult zich nu vast afvragen; hoe onderhouden wolven en wilde honden hun gebit? Van oorsprong gebruikt een hond zijn gebit om het prooidier in stukken te scheuren en zo in porties te verdelen. Dit is voor het gebit hard werken. De honden van nu krijgen, lekkere luxe, kant en klare brokken of blikvoer in hun bak, waardoor het gebit nauwelijks gebruikt wordt. De tanden worden niet meer dagelijks goed geschuurd, waardoor het tandplak niet verwijderd wordt en er zo tandplak ontstaat en uiteindelijk verkalkt tot tandsteen.

Er zijn een aantal handige oplossingen voor om het gebit van uw hond schoon te houden. Biedt uw hond voldoende kauwmateriaal aan. Zo raden wij u de Dentastick aan van Pedigree. Dit product heeft een goede reinigende werking en kan tandsteen soms tot wel 75% doen afnemen. Echter blijven er wel nog bacteriën achter in de bekholte die tandplak kunnen veroorzaken dus is het belangrijk dat de kauwsnack als aanvulling wordt gegeven naast het tandenpoetsen voor het gewenste effect.

Hoe kunt u het gebit poetsen van uw hond? Hieronder volgen een paar handige tips.

 • Gebruik de juiste soort tandenborstel
  In de praktijk verkopen we tandenborstels voor honden en speciale tandendoekje/vingerborstel voor het eenvoudig reinigen van de tanden en mondholte.
 • Gebruik de juiste honden tandenpasta
  Het is belangrijk dat u een speciale tandenpasta gebruikt voor honden, omdat menselijke tandenpasta maag irritaties kan veroorzaken.
 • Laat uw hond wennen aan de smaak van de tandenpasta
  Was uw handen en smeer tandenpasta op uw wijsvinger. Laat uw hond de tandenpasta van uw vinger likken en herhaal dit een paar keer.
 • Laat uw hond wennen aan de aanraking in zijn mond
  Til zijn bovenlip op om zijn tanden en kiezen te bekijken en raak zijn tanden aan, eventueel met iets lekkers op uw vinger en beloon uw hond.
 • Laat uw hond wennen aan de tandenborstel of tandendoekje
  Til zijn bovenlip op en ga langzaam met het gaasje of tandenborstel over de tanden heen, niet forceren en laat uw hond regelmatig slikken. Ga niet verder in de mond van uw hond dan dat hij toelaat.
 • Tandenpoetsen
  Poets voorzichtig de hoektanden (de grote puntige) van boven naar beneden. Poets van het tandvlees waar de tanden beginnen naar de punt van de tand. Poets voorlopig nog niet de voortanden (de snijtanden), omdat deze het gevoeligste zijn. Kiezen kunt u van boven naar beneden poetsen en langzaam met ronddraaiende bewegingen.
 • Bouw langzaam de tijd op dat u aan het poetsen bent
  Het is belangrijk dat u de tijd langzaam opbouwt en de hond laat wennen. Bouw dit op tot twee tot drie minuten.
 • Belonen
  Beloon uw hond na elke poetsbeurt met een wandeling of een tandverzorgende snack bijv. een Dentastick. Uw hond zal de poetsbeurt associëren met een plezierige gebeurtenis. 

Wilt u meer informatie over het gebit van uw hond? Of over tandvriendelijke producten? Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een gratis gebitscontrole, waarbij u ook een goodybag van ons krijgt met een leuk presentje en nog meer handige tips over gebitsverzorging.

Maand van het Gebit

 De maand februari is uitgeroepen tot de maand van de Gebitsverzorging.

Logo Maand vd Gebitsverzorging

Tijdens deze maand wordt er extra aandacht besteedt aan het gebit van alle huisdieren. Tandheelkundige zorg bij huisdieren is vaak nog een onderschat probleem en van groot belang. Gebitsproblemen veroorzaken veel ongemak en pijn voor uw huisdier, maar kunnen ook zorgen voor infecties elders in het lichaam. 

U kunt gebitsproblemen voorkomen door preventieve zorg. Het meest effectieve is om te gaan poetsen. Daarnaast zijn er ook nog producten en middelen om een gezond gebit te behouden.

In de maand februari willen wij u graag een extra handje helpen en motiveren om het gebit van uw huisdier gezond te houden. Zo kunt u deze gehele maand op afspraak gratis voor een gebitscontrole naar onze praktijk komen en hebben we voor u een goodybag met handige tips over gebitsverzorging en een leuk presentje klaarliggen. Ook hebben we deze maand leuke actieprijzen op gebitsverzorgende producten deze zijn in de praktijk verkrijgbaar, maar ook via onze webshop Doc&Booff. Deze gehele maand krijgt u ook nog eens 10% korting op een gebitsreiniging.

Hoe herkent u gebitsproblemen?

 • Minder willen eten. Bij konijnen en cavia’s is dit een ernstig probleem en kan het zelfs een dodelijke afloop hebben, doordat het maag-darmstelsel stil komt te liggen.
 • Slechte adem kan een teken zijn van gebitsproblemen
 • Bruine aanslag op tanden
 • Soms gedragen dieren zich wat afstandelijker
 • Overmatig speekselen
 • Erg rood tandvlees

Het is erg belangrijk dat er actie wordt ondernomen bij gebitsproblemen. Zo kunnen gebitsproblemen vanuit de mondholte via de bloedbaan ontstekingen verspreiden en belangrijke organen aantasten zoals het hart, de longen, de nieren en de lever, met alle gezondheidsproblemen van dien.

Merkt u wat aan uw huisdier of wilt u dat wij een kijkje nemen naar het gebit? Neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een gratis gebitscontrole. Voor meer informatie over de maand van het gebit klik dan hier

U kunt ons bereiken op: 06-25199008