Sterilisatie kat

Krols
Een poes wordt gemiddeld in de leeftijd van vier tot negen maanden krols en vruchtbaar. Een krolse poes gedraagt zich anders dan normaal, ze worden wat levendiger, aanhalig, miauwt luid en vaak en bij het aaien duwt ze haar achterste de lucht in en houdt haar staart opzij. Soms kan ze kleine plasjes in huis doen.


De krolsheid begint in het vroege voorjaar en loopt door tot de herfst. De duur van de krolsheid wisselt van een paar dagen tot twee á drie weken. De meeste poezen worden na een paar dagen opnieuw krols. Wordt de poes gedekt, dan is de krolsheid in zes uur over.

 

Waarom krolsheid voorkomen?

§  Het veroorzaakt last door een constant miauwende poes in huis en katers om uw huis.

§  Er bestaat een kans dat de poes opstap gaat en drachtig terug komt.


Voordelen sterilisatie:

§  De poes wordt niet meer krols

§  Geen zwangerschap

§  Geen risico op baarmoederontsteking en een veel kleinere kans op ( vaak kwaadaardige ) melkkliertumoren

 

Nadelen sterilisatie:

§  Geen zwangerschap

§  Neiging tot overgewicht. Belangrijk om aangepaste voeding te geven en de poes regelmatig te wegen en controleren. De poes kan hierdoor wat slomer worden.


Wanneer steriliseren?

Geadviseerd wordt om de poes tussen de zes en acht maanden te steriliseren.


Hoe verloopt de operatie?

De operatie verloopt onder volledige narcose. Bij een sterilisatie verwijderen we met een kleine snee de eierstokken. Het is belangrijk dat u de poes in de morgen komt brengen in de kliniek en dat ze nuchter is. Dit houdt in dat ze vanaf 20:00u de dag voor de operatie niet meer mag eten, alleen drinken.

De buikwand wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Dus de meeste hechtingen zullen niet zichtbaar zijn, maar het kan zijn dat het een of twee knoopjes aan de buitenzijde zitten. Na de operatie wordt het kleine sneetje beplakt met een pleister.